#10

Aleksandra Schmidt 2 Comments

 Nigdy nie byłam zbyt dobra, jeżeli chodzi o gotowanie. Rozbijane jajka zazwyczaj lądowały na blacie kuchennym, zamiast w misce z ciastem. Kurczak na patelni robił mi na złość i przypalał się w najmniej oczekiwanym momencie. A ciasteczka owsiane wychodziły albo nie wystarczająco słodkie, albo źle sklejone. Dlatego w moim domu od "pichcenia" są babcie. Jednak czasami, gdy najdzie mnie taka ochota, sama coś przyrządzam. (Przynajmniej się staram) Dzisiaj jest to pieczony łosoś z brokułowym pure. 


  Potrzebne nam będą: 
brokuły 
miseczka jogurtu naturalnego (lub śmietany) 
filet z łososia 
oliwa 
sól i pieprz

  Nagrzewam piekarnik do 200*C. W tym czasie przyrządzam łososia, kropiąc go odrobiną oliwy, soląc i pieprząc. Następnie wstawiam go na około 15 minut. Trzeba jednak zostawić na podpieczenie. U mnie jest to funkcja grill. Przygotowuję garnek, wlewam i solę wodę na brokuły. Gotuję je 8 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie odcedzam, przekładam do innej miski i dodaję jogurt. Powstaje wówczas brokułowo-jogurtowe pure, którym ozdobimy rybę. Do tego zazwyczaj podpiekam sobie bagietkę.



Na moim zdjęciu nie prezentuje się zbyt apetycznie, ale jest naprawdę dobry. 
Jeśli lubicie ryby, warto wypróbować. :*

2 komentarze:

  1. 30 years old Statistician IV Dolph Terbeck, hailing from McBride enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Sports. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Contour. kliknij zasoby

    OdpowiedzUsuń